Activități – Coduri CAEN

În acest articol vom vorbi despre:

  • ce sunt codurile CAEN
  • obiectul de activitate al unei firme (codul principal și codurile secundare)
  • autorizarea de activități pe firmă

 

Ce sunt codurile CAEN?

Motivul principal pentru care îți înființezi o firmă este pentru a putea desfășura o activitate din care obții bani, în mod legal. Pentru orice activitate economică există un cod CAEN.

Un cod CAEN este format din 4 cifre care grupează mai multe activități asemănătoare.

De exemplu, codul CAEN 4941 Transporturi rutiere de mărfuri, grupează următoarele activități:

  • transportul mărfurilor 
  • transportul cu mijloace frigorifice 
  • transporturi grele 
  • transportul autoturismelor 
  • transportul reziduurilor și deșeurilor, exclusiv activități de colectare sau eliminare 
  • închirieri de camioane cu șofer 
  • transportul mărfurilor cu vehicule cu tracțiune animală sau umană

Vom explica, pe scurt, de ce o activitate economică a ajuns să fie grupată în coduri de 4 cifre. 

Codurile CAEN sunt structuri ierarhice, fiecare cifră adaugă un nou nivel în ierahie. O să le luăm invers.

ierarhia CAEN

La baza ierarhiei, nivelul 5, sunt toate activitățile economice

La următorul nivel, nivelul 4, sunt codurile CAEN formate din 4 cifre. În total există 615 coduri CAEN.

La nivelul 3 sunt grupele de coduri CAEN (care au doar 3 cifre) și grupează toate codurile care încep cu aceste 3 cifre.

La nivelul 2 sunt diviziunile CAEN (care au 2 cifre).

La nivelul 1 sunt secțiunile CAEN (sunt formate din litere de la A la U și sunt grupele cele mai mari și generale activități).

Rădăcina acestei ierarhii este sistemul național numit CAEN care e prescurtarea de la: Clasificarea Activităților din Economia Națională.

 

Înființează-ți firma în 5 minute pe site-ul Approd

 

Ierarhia Globala

Dar, cum România nu este un stat izolat, ci face parte din comunități internaționale la regulamentul cărora este obligată să adere, peste sistemul CAEN se află sistemul Uniunii Europene numit NACE, pe care fiecare stat membru trebuie să îl implmenteze. În majoritatea statelor, codurile sunt o traducere în limba acelui stat a sistemului NACE.

Iar sistemul NACE respectă sistemul ISIC, care este la nivelul Națiunilor Unite.

Dar care e scopul acestor standarde globale de grupare a activităților? De ce sunt importante aceste informații?

Scopul grupării activităților e unul statistic. Guvernele statelor și ale Organizațiilor Internaționale vor să vadă ce zone ale economei sunt mai productive și care zone suferă pentru a putea guverna mai bine. Pe tine te avantajează acest sistem fiindcă aceste statistici sunt publice și poți vedea pe fiecare nivel câți bani se fac și cât de productivă e acea zonă a economiei. 

Dar, cel mai mare avantaj e că poți analiza piața, poți vedea ce venituri au competitorii tăi la nivel de cod CAEN sau grupă CAEN și prin comparație îți dai seama cam pe unde te situezi tu cu activitatea pe care o faci cu firma și pe ce loc ești în piață. Poți face asta folosind datele publice de la Registrul Comerțului sau ANAF sau sisteme private care îți arată aceste date într-un mod plăcut vizual, cum ar fi: listafirme.ro, termene.ro, risco.ro și altele de acest tip.

 

Obiectul de activitate al unei firme (codul principal și codurile secundare)

În timp, e posibil să faci bani din mai multe activități și de aceea e permis să îți pui pe o firmă mai multe coduri CAEN.

Obiectul de activitate al firmei

Obiectul de activitate al firmei cuprinde toate aceste coduri CAEN.

Un singur cod se numește cod principal, și e codul din care estimezi că vei face cei mai mulți bani. Restul codurilor se numesc coduri secundare.

Obiectul de activitate al firmei

La SRL poți avea oricâte coduri în obiectul de activitate. Aplicația Approd îți pune automat toate codurile fără restricții în această zonă, aproximativ 400 de coduri CAEN, ca să nu mai modifici obiectul de activitate pe viitor, lucru care ar implica costuri.

Ok, ți-ai pus codurile pe firmă, dar acestea sunt inactive. Să vedem acum cum poți să le activezi și să lucrezi legal pe un cod CAEN.

 

Autorizarea de activități pe firmă

Autorizare coduri CAEN

Din toate codurile CAEN pe care le ai în obiectul de activitate, tu trebuie să le alegi doar pe cele pe care vei lucra în perioada imediat următoare. Aceste coduri le vei activa prin autorizarea lor.

Autorizarea înseamnă ca anunți autoritățile (DSP, DSV, ITM, AFM) că începi activitatea pe aceste coduri. Autoritățile au apoi obligația ca pentru anumite coduri CAEN să facă controale sau să îți ceară să faci avize sau autorizații speciale. 

De exemplu activitățile în care se prepară sau se vând alimente. E normal ca o firmă care se ocupă cu alimente să fie controlată periodic de Direcția de Sănătate Publică, pentru a se asigura că respectă condițiile de igienă și că nu vinde alimente expirate sau otrăvitoare, care ar afecta sănătatea consumatorilor.

Codurile pe care le ai autorizate pe firmă și pe care poți lucra vor apărea pe Certificatul Constatator de Autorizare. E un document pe care îl primești după înființare de la Registrul Comerțului. Acest certificat e dovada că ai anunțat autoritățile ca începi să lucrezi pe acele coduri, și codurile vor fi active.

 

Înființează-ți firma în 5 minute pe site-ul Approd

5